A A A

Kun je de vraag achter de vraag horen?

Voor de zorg heb je pit nodig. Een verzorgingshart? Super. Maar soms moet je juist je handen op je rug kunnen leggen. Laat je cliënt het zelf maar doen, zo blijven zij zelfstandiger. Persoonlijke begeleider Lisa Lievendag noemt het daarom een begeleidershart. “Kunnen luisteren, en echt de vraag achter de vraag horen. Mensen stimuleren om mee te blijven doen en dus veel zelf te doen. Dat kunnen cliënten heel vervelend vinden en dat ook aan je laten merken. Dat is een uitdaging.”

Hier maak ik écht verschil
Lisa werkt nu bijna drie jaar op de Spaarbekkenkade. Daar wonen dertig mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Na jaren op verschillende plekken in de zorg, kwam ze hier precies op haar plek uit. “Bij mensen met een verstandelijke beperking is het soms al genoeg dat je er bent. Hier heb ik veel meer het gevoel dat wat ik doe écht het verschil maakt. Want als ik er niet ben, komt iemand zijn bed niet uit.”

Een extra kop koffie
Het werk is ontzettend afwisselend en de mensen zo verschillend. Iedereen heeft iets anders nodig om een fijne dag te hebben. De een is boos en verdrietig omdat hij MS heeft, hem probeer ik de positieve kanten te laten zien: wat kun je nog wel? De ander heeft hulp nodig met afdrogen en aankleden. Ze heeft een rotdag, dus ik zet een extra kopje koffie voor haar. De derde is te zwaar, maar vindt dat zelf geen probleem. Hoe laat ik hem voorzichtig inzien dat er iets moet gebeuren? Een van mijn cliënten wilde meer bewegen. Ze zit in een rolstoel en heeft weinig kracht in haar armen. Samen bedenken we wat wél mogelijk is en ik regel daarna de praktische kant voor haar. Mijn schoonzusje vroeg laatst wat ik nou eigenlijk doe op een dag. Mensen wassen en naar het toilet helpen? Ja, ook, lachte ik. Maar mijn werk is zo divers, dat is juist wat me aanspreekt.

Dat leren we je wel
Wat ik mis? Een mannetje extra! Ik zou echt heel graag nieuwe collega’s erbij willen. Dan is er weer ruimte om wat vaker een kletspraatje te maken met de mensen. In ons team zeggen we altijd: het maakt niet uit als je iets nog niet kan, dat leren we je wel. Als je het begeleiden maar in je hebt zitten.”

Odion en Lisa dagen je uit: haal in twee jaar tijd dezelfde diploma’s als Lisa en specialiseer je als verzorgende én begeleider voor mensen met NAH/LG. Een zeer verkorte opleiding voor de doorzetters. Een vooropleiding is niet nodig. Bekijk snel onze nieuwe opleiding voor zij-instromers.

 

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.