A A A

Volwassenen lopen weleens vast in hun leven, ook mensen met een beperking. Je voelt dat er iets niet lekker gaat, maar wat? Misschien ben je regelmatig somber of denkt negatief over jezelf. Je begeleider probeert je wel te helpen, maar soms lukt dat niet goed, Je kunt dan gaan praten met een van onze behandelaren. Samen kijken jullie naar wat er niet goed gaat en hoe dit beter kan. Je begeleider kan behandeling aan je voorstellen, en je kunt hier zelf om vragen.

Gespecialiseerd in mensen met een beperking

De behandelaren van Odion zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met een beperking. Dankzij jarenlange ervaring zijn ze gewend dat iedereen op zijn eigen unieke manier spreekt. Zij blinken uit in het afstemmen op elk mens, of je nu een lichamelijke beperking hebt, of een verstandelijke. Daarnaast nemen ze ruimschoots de tijd voor de behandelingen. Vanwege deze belangrijke specialisatie staat onze behandeling ook open voor mensen met een beperking van buiten Odion.

Verschillende behandelingen

Bij Odion zijn er uit verschillende soorten behandelingen of therapieën. Onderaan de pagina lees je wat deze allemaal inhouden. De behandelaar kan goed inschatten welke soort het beste bij jou past. Bij het eerste gesprek kijken jullie welke vorm geschikt is. Samen maken jullie een behandelplan met doelen en tijdsduur.


Alle behandelingen/therapieën onder elkaar

Traumabehandeling / o.a. EMDR

Als je iets vervelends hebt meegemaakt, kun je daar veel last van hebben. Je slaapt misschien slechter, blijft er maar aan denken of bent erg op je hoede. Daardoor kun je je machteloos of boos voelen. Onze traumabehandeling is speciaal gericht op het verwerken van de nare gebeurtenissen. EMDR kan een onderdeel van de behandeling zijn. Je volgt bij EMDR met je ogen een lichtbalk waardoor de nare herinnering op de achtergrond raakt, en je er anders over gaat denken.

  • Vaak wordt EMDR gecombineerd met andere vormen van trauma behandeling. Bijvoorbeeld met senorimotorische psychotherapie, wat een lichaamsgerichte behandelvorm is. Bij BEPP staat het toelaten van jouw emotie centraal. Imagary rescripting is een vorm die we inzetten bij vroegkinderlijk trauma.

Cognitieve Gedragstherapie

Bij cognitieve gedragstherapie kijk je samen met je behandelaar naar situaties waar je tegenaan loopt. Samen ga je daar stap voor stap verandering in brengen. Dat kan in de behandelruimte, en soms ga je ook echt oefenen, bijvoorbeeld via virtual reality.
Je bespreekt tijdens de sessies jouw bange of sombere gedachten. Waar komen ze vandaan? En zijn de dingen echt zo eng en somber als ze lijken? Vaak is dat niet het geval. Dat inzicht gebruiken we om jouw gedachten om te buigen. Je wordt daardoor weer positiever en het leven leuker.

  • Een vorm van cognitieve gedragstherapie is Oplossingsgerichte therapie. Een beperking of ziekte levert bepaalde problemen op. Misschien begrijp je dingen niet meteen of vind je het lastig om met andere mensen om te gaan. Veel therapieën proberen de oorzaak te vinden van het probleem. Bij oplossingsgerichte therapie speelt dat minder. Hier ga je juist op zoek naar oplossingen. Samen met jouw therapeut bepaal je welk doel jij wilt bereiken. Wat kan jou helpen? Waar hoop je op? In kleine concrete stappen pakken jullie jouw probleem aan. Zo zie je vaak in korte tijd al een positieve verandering.

Vaktherapie Beeldend

Dit is een creatieve therapie waar je onder andere klei, teken- en schildermateriaal gebruikt om naar jouw problemen te kijken. Loop je vast, heb je vaak negatieve gedachtes, onverklaarbare lichamelijke klachten of heb je ergens anders last van wat jouw dagelijkse leven negatief beïnvloed? Dan kan dit een goede therapievorm zijn om erachter te komen waar jouw problemen vandaan komen. Dankzij de creatieve opdrachten van de therapeut, kun je gevoelens en ervaringen omzetten in iets tastbaars. Dat helpt je om er anders naar te kijken of ervan te leren. Je hoeft overigens niet creatief te zijn om baat te hebben bij beeldende therapie. Wie weet is wat je gemaakt hebt ook nog eens heel mooi!

Systeemtherapeutische gesprekken

Ervaar je problemen in de relatie met je partner? Of begrijpen naasten jou niet goed sinds jouw hersenletsel? Voor deze en andere situaties kan systeemtherapie uitkomst bieden. Systeemtherapie richt zich op hoe mensen met elkaar omgaan. We kijken samen met jou naar problemen in relatie tot je leefomgeving. Allerlei onderdelen kunnen daarbij een rol spelen, zoals gezin, familie, vrienden, werk, religie en cultuur. Hoe beïnvloeden jullie elkaar en welke gewoonten hebben jullie ontwikkeld? We betrekken jouw naasten bij de behandeling. Gedurende de gesprekken worden jullie je bewust van de reacties op elkaar. Je begrijpt beter welke invloed jullie op elkaar hebben en leert elkaar begrijpen en ondersteunen. Later kan de nadruk liggen op het veranderen van de omgang met elkaar of de manier waarop jullie tegen het probleem aankijken. Het uitgangspunt is dat jullie leren omgaan met het probleem dat wordt ervaren.

Psycho-educatie/seksuele problematiek

Bij psychoseksuele hulpverlening staat het thema ‘seks’ centraal. Misschien heb je vragen over seksualiteit, heb je behoefte aan voorlichting of vind je het lastig om seks te hebben met je partner. Of misschien wil je graag seks hebben, maar weet je niet goed hoe. Onze therapeuten kunnen jou daarbij helpen. In de gesprekken kijken jullie wat jouw precieze wens is en hoe je die kunt bereiken. De methodieken ‘Hallo Ik’ en ‘Praten over seks’ helpen je daarbij.

‘Ik ben speciaal’

‘Ik ben speciaal’ is een programma voor mensen met autisme of een aanverwante contactstoornis. Samen met een gedragsdeskundige verdiep je je in jouw beperking. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een stoornis, ziekte en handicap? Wat is lastig aan autisme en wat is juist de kracht ervan? Hoe ga je daarmee om? Wat je al weet, laten we gewoon weg. Het programma is geschikt voor zwak- tot normaal begaafde (jong)volwassenen. Het is wel belangrijk dat je (met hulp) kunt lezen en schrijven, en dat je je minimaal 30 minuten kunt concentreren.

Begeleiding bij afasie

Odion biedt begeleiding bij afasie. Bij afasie vormt het begrijpen, verwerken en spreken van taal een probleem. Doel van de begeleiding is het in stand houden van jouw vaardigheden. We oefenen veel, want met veel oefenen en volhouden is er verbetering mogelijk. Dat oefenen doe je met behulp van communicatiemiddelen, zoals pen en papier, foto’s, pictogrammen, muziek en een tablet. Geschoolde begeleiders ondersteunen de groepen. Het kunnen communiceren staat voorop en er is aandacht voor lezen en schrijven. Het kan ook zijn dat je anders of beter met afasie leert omgaan.

VRelax

Virtual reality is een techniek waarbij je met behulp van een speciale bril (VR bril) een andere werkelijkheid ervaart. Bij VRelax wordt virtual reality ingezet om spanning en stress te verminderen. Tijdens de behandeling krijg je een VR bril op en zie je een prettige en levensechte omgeving. Denk aan een strand met een kalme branding, een zee met dolfijnen, een bergweide of een vlucht over een bos. Dankzij de ontspannen beelden word je rustiger. De behandeling is dus erg geschikt als je veel spanning en stress ervaart. VRelax wordt gebruikt ter ondersteuning van een andere behandeling. Zo kan de behandelaar bijvoorbeeld aan het begin en aan het eind van een behandeling VRelax inzetten.


 

Kennismaking, intake
Bij een kennismakingsgesprek -of intake- ontmoet je de behandelaar. Je vertelt in dit eerste gesprek waar je tegenaan loopt. Neem gerust iemand mee die jou goed kent. Dat voelt misschien prettig én hij of zij kan je helpen met je verhaal vertellen. De behandelaar besluit daarna samen met jou welke behandeling het beste bij je past.

Waar is de behandeling?
De afspraken zijn over het algemeen op het Odion Service Bureau in Wormer.

Voor wie?
Onze behandelingen en therapieën toegespitst op cliënten van Odion met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. Je hebt daarvoor een indicatie ‘Behandeling’ nodig. Onze Cliëntservice kan je meer vertellen over hoe je een indicatie krijgt.

Meer informatie
Je kunt Cliëntservice vragen stellen over de behandelingen en over indicaties.
Bel 0299 – 418 350 of mail naar clientservice@odion.nl.
Aanmelden? Ga dan naar het aanmeldformulier.
Wil je weten wie de behandelaren zijn? Mail dan naar cliëntservice@odion.nl.

 

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.