A A A

Als je hersenletsel hebt, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte of herseninfarct, verandert er veel in je leven. Wat voorheen vanzelfsprekend was, krijg je niet meer zo makkelijk voor elkaar. Odion helpt je hierbij.

Odion biedt begeleiding bij afasie. Bij Afasie vormt het begrijpen, verwerken en spreken van taal een probleem. Afasie uit zich bij iedereen op een andere manier.

Misschien heb jij moeite met het vinden van de juiste woorden of vind je het lastig om zinnen op te bouwen? Het kan ook zijn dat jouw gesprekspartner jou niet goed begrijpt. Dat is frustrerend. Vooral omdat mensen met afasie over het algemeen volledig intelligent zijn.

wat kun je verwachten?

Odion biedt in twee locaties in Purmerend en Krommenie groepsbegeleiding om mensen met afasie te ondersteunen. Welke begeleiding voor jou passend is, hangt af van jouw vraag. Doel van de begeleiding is het in standhouden van jouw vaardigheden. We oefenen veel, want met veel oefenen en volhouden is er verbetering mogelijk. Dat oefenen doe je met behulp van communicatiemiddelen, zoals pen en papier, foto’s, pictogrammen, muziek en een tablet. Geschoolde begeleiders ondersteunen de groepen. Het kunnen communiceren staat voorop en er is aandacht voor lezen en schrijven. Het kan ook zijn dat je anders of beter met afasie leert omgaan.

Bij de groepsbegeleiding leer je hoe je de kennis en vaardigheden kunt onderhouden en op de juiste manier inzet. In de afasiegroep kom je in contact met lotgenoten en leer je van elkaars ervaringen. De groepsbegeleiding vindt plaats in de dagactiviteitencentra van Odion in Purmerend en Krommenie. Als je wilt kun je de afasieactiviteit combineren met programmaonderdelen van het dagactiviteitencentrum. Naast inspanning is er dus ook tijd voor ontspanning.

Begeleiding richt zich op:

  • Kennismaking met lotgenoten
  • Oefenen van gesprekken
  • Taaloefeningen
  • Schrijven en lezen
  • Zingen
  • Communicatievaardigheden, o.a. met een tablet
  • Verwerking, onder andere door middel van expressie en muziek

voor wie?

Je kunt gebruik maken van de dienstverlening Odion op het gebied van afasie als je woonachtig bent in de regio Zaanstad, Waterland en Kennemerland.

indicatie

De zorg en dienstverlening wordt betaald via de WMO of WLZ. Afhankelijk van jouw situatie heb je een gemeentelijke beschikking of een indicatie van het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) nodig. Voor de ontvangen begeleiding kan een eigen inkomensafhankelijke bijdrage gevraagd worden.

Voor vragen over de aanmelding kun je contact opnemen via onze Cliëntservice 0299 – 418 350.

Heliomare en Odion

Begeleiding en behandeling van afasie vormt samen het afasiecentrum. In de regio’s Zaanstreek, Kennemerland en Waterland is een samenwerking tussen Odion en Hersenz van Heliomare. Het centrum biedt individuele- en groepsbehandeling en individuele- en groepsbegeleiding. De behandeling begint bij Hersenz en gaat later over naar Odion. Heliomare zorgt ervoor dat de overdracht zonder zorgen verloopt .

Waar vindt de begeleiding plaats?

Odion PurmerGeul
Geulenstraat 62
1441 RZ Purmerend
0299 – 419 870

Odion KrommeNoord
Noorderhoofdstraat 127
1561 AT Krommenie
0299 – 419 830

Je bent zelf verantwoordelijk voor het vervoer van en naar onze locatie.

Aanmelden doe je hier

Ik wil gebeld worden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.